Dell VRTX førsteinntrykk og nyheter med Windows Storage Spaces

Jeg ser mange forespørseler rundt dette både ute i markedet samt på sosiale medier så derfor måtte jeg bare skrive om dette på norsk Smilefjes

Tidene endrerer seg, det samme gjør teknologien. Det siste året har det vært mye fokus rundt konvergert infrastruktur. I essensen betyr at man slår sammen flere komponenter til en enkelt løsning. Tradisjonelle løsninger baserer seg vanligvis på 3 hoved komponenter, servere, nettverk og lagring.

Drawing1

Så visst man skal sette opp et virtualiseringsmiljø er man avhengig av disse 3 komponentene. Alle de store leverandørere gjør mye her for å få på plass løsninger, som f.eks Storage spaces med Windows Server gjør at man ikke er så avhengig av et dyrt SAN for å få en god ytelse å kjøre et virtuelt miljø på.

Samtidig som nettverk begynner å bli mer og mer virtualisert så vil man begynne å styre dette direkte fra virtualiseringsmiljøet i stedet for ute på enheten selv. Men selv om all denne teknologien kommer på plass så er man avhengig av at de 3 hardware komponentene er satt på plass å det er her konvergert infrastruktur kommer inn.

Dell har designet en ny konvergert løsning som kalles PowerEdge VRTX, rettet mot større kunder med behov for lokal infrastruktur på utekontorer eller som et komplett virtuelt datasenter for  mindre til mellomstore bedrifter. Denne kan faktisk stå under en pult da det er mulig å få den levert med hjul. Kan fort tenkes at den bråker mye men neida, den er like stille som en vanlig stasjonær eller laptop. Men det som er unikt med VRTX er at den slår sammen de 3 komponentene (servere, nettverk og lagring) i et chassis. 

No compromise on scalable performance

Et eksempel, så kan denne bestå av 4x M520 Server (Definerte VRTX M520 servere siden VRTX utgavene har egen firmware) med 12x 3,5” disker. Alle serverene i chassiet deler midplane slik at alle serverene kan få tilgang til lagringen og nettverk. Lagringen blir presentert til serverene som SAS disker, og via management consolet til VRTXen definerer vi hvilken server node som skal ha tilgang til lagrings enhetene. Den kommer også med 3 full lengde PCI-E sloter som gjør at vi f.eks. etterhvert som det blir supportert sette inn et Nvidi GRID kort. I tillegg kommer VRTX med 5 halvlengde PCI-E slot. Totalt 8 PCI-E sloter utøker bruksområde,

du kan kople på ekstern lagring hvis du vokser ut av VRTX, ulike GPU og nettverkskort.

Her er det flere muligheter som dukker opp avhengig av hva den skal benyttes til.
Vi kan f.eks bruke den som en scale-out file server med SMB 3.0, hvor f.eks to noder som scale out-file server og 2 noder som Hyper-V servere. Da har vi et ferdig virtuelt miljø kjørende på samme løsning. Med 2012 R2 kan vi også bruke SSD disker som en del av løsning å få Storage Tiering funksjonalitet, refererer til min tidligere artikkel –> https://msandbu.wordpress.com/2013/09/18/storage-tiering-for-scale-out-file-server-jbod-sas/ For å få enda bedre ytelse på lagringen.

En annen ting kan også være å levere VDI løsninger, med f.eks Nvidia grid skjermkort satt inn, er det fult mulig å sette opp en fullstendig VDI løsning med lagring og mulighet til å levere “tunge” grafiske applikasjoner enten via Citrix eller Microsoft RemoteFX. Så det blir spennende å følge med på dette fremover å hvordan dette spiller sammen med Microsoft!

Jeg ser også at Dell og Microsoft har fått et tettere samarbeid, både på lagring og leveranse av VDI løsninger. Nylig har også Dell annonsert at de har kommet med hardware støtte for Storage Spaces i Windows Server med PowerVault løsningen sin. Dette gjør det enklere å sette opp billige lagringsløsninger for virtualiseringsmiljø med Hyper-V. Dere kan lese mer om nyheten på Microsoft annonseringen her –> http://blogs.technet.com/b/server-cloud/archive/2014/02/11/today-dell-announced-hardware-support-for-storage-spaces-in-windows-server.aspx 

Visst det skulle være noen spørsmål så er bare å legge igjen en kommentar! Smilefjes

Leave a Reply

Scroll to Top